Pályázat

A kedvezményezett neve: PREMED Pharma Kft.

A projekt címe: HUMÁN SZÖVETPÓTLÁSRA ALKALMAS KÜLÖNBÖZŐ TULAJDONSÁGÚ GÉL ALAPÚ BIOMATRIXOK ÉS AZOK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ TECHNOLÓGIÁK FEJLESZTÉSE

A szerződött támogatás összege: 1 000 179 986 Ft

A támogatás mértéke: 80,83 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A PREMED Pharma Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy négyéves, szaruhártya és csontszövet mesterséges pótlására alkalmas, világújdonságnak számító gyógyászati termékek kifejlesztésére és előállítására irányuló innovációs projektet indított el. A projekt összköltsége meghaladja az 1,25 milliárd forintot, a résztvevő kutató száma pedig a húsz főt.

A konzorcium vezetője a PREMED Pharma Kft., amely magyar családi vállalkozásként több mint húsz éve foglalkozik innovatív egészégügyi termékek és szolgáltatások nyújtásával. A projektben feladata a piacképes termékek kifejlesztése és piacra vitele. A konzorcium másik tagja a Debreceni Egyetem (Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék és Ortopédiai Tanszék), amely az anyagkutatást és az állatkísérleteket fogja biztosítani. A kutatási program célja élő szövetek mesterséges pótlására felhasználható, lágy illetve rideg géleken alapuló anyagokra épülő gyógyászati termékek kifejlesztése és előállítása.

A jelenleg népbetegségnek számító egyes szaruhártya rendellenességek kezelése, valamint a csontszöveti hiányok pótlása a mindennapi gyakorlatban komoly kihívás elé állítja az orvosokat. Ugyanakkor a használatos anyagok hozzáférhetősége korlátozott, anyagilag pedig esetenként rendkívül magas megterhelést jelentenek az egészségügyi intézetek, vagy a betegek számára. A konzorciumi tagok olyan technológiákat dolgoznak ki, amelyek segítségével megfelelő optikai tulajdonságú transzparens gélek, illetve különleges tulajdonságú bioaktív aerogélek állíthatók elő. Az aerogéleken alapuló kompozitok nemzetközi viszonylatban is nagy előrelépést jelenthetnek a mesterséges csontpótló anyagok területén.

A fejlesztés eredményeként megkezdődik az új technológián alapuló egészségügyi termékek hazai gyártása, és új kutatóhelyeket hoz létre a PREMED Pharma Kft. A két konzorciumi tag kutatómunkája által létrejön egy eredeti magyar szellemi tőkén és innováción alapuló különleges laboratóriumi és orvosi kutató-fejlesztő háttér. Ezáltal a világban is egyedülálló lehetőség születik meg aerogél alapú intelligens szövetpótló anyagok előállítására, azok in vitro és in vivo vizsgálatára, laboratóriumi szintű termelésére, állatkísérletekben történő kipróbálására.

A késztermékek prototípusának kifejlesztése legkorábban 2021-ben érhető el, ugyanis az új, intelligens anyagok kifejlesztése, előállítása, valamint a nélkülözhetetlen állatkísérletek lefolytatása a szükséges vizsgálatok természeténél fogva hosszabb időt vesz igénybe.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 07. 02.

A projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-15-2017-00068

Premed Pharma