A kedvezményezett neve: PREMED Pharma Kereskedelmi és Kutató-Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: HUMÁN SZÖVETPÓTLÁSRA ALKALMAS KÜLÖNBÖZŐ TULAJDONSÁGÚ GÉL ALAPÚ BIOMATRIXOK ÉS AZOK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ TECHNOLÓGIÁK FEJLESZTÉSE
A szerződött támogatás összege: 1 000 134 742 Ft
A támogatás mértéke: 80,82 %
A projekt tartalmának bemutatása: A PREMED Pharma Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy négyéves, szaruhártya és csontszövet mesterséges pótlására alkalmas, világújdonságnak számító gyógyászati termékek kifejlesztésére és előállítására irányuló innovációs projektet indított el. A projekt összköltsége meghaladja az 1,25 milliárd forintot, a résztvevő kutatók száma pedig a húsz főt. A konzorcium vezetője a PREMED Pharma Kft., amely magyar családi vállalkozásként több mint húsz éve foglalkozik innovatív egészégügyi termékek és szolgáltatások nyújtásával. A projektben feladata a piacképes termékek kifejlesztése és piacra vitele. A konzorcium másik tagja a Debreceni Egyetem (Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék és Ortopédiai Tanszék), amely az anyagkutatást és az állatkísérleteket fogja biztosítani. A kutatási program célja élő szövetek mesterséges pótlására felhasználható, lágy illetve rideg géleken alapuló anyagokra épülő gyógyászati termékek kifejlesztése és előállítása.
A jelenleg népbetegségnek számító egyes szaruhártya rendellenességek kezelése, valamint a csontszöveti hiányok pótlása a mindennapi gyakorlatban komoly kihívás elé állítja az orvosokat. Ugyanakkor a használatos anyagok hozzáférhetősége korlátozott, anyagilag pedig esetenként rendkívül magas megterhelést jelentenek az egészségügyi intézetek, vagy a betegek számára. A konzorciumi tagok olyan technológiákat dolgoznak ki, amelyek segítségével megfelelő optikai tulajdonságú transzparens gélek, illetve különleges tulajdonságú bioaktív aerogélek állíthatók elő. Az aerogéleken alapuló kompozitok nemzetközi viszonylatban is nagy előrelépést jelenthetnek a mesterséges csontpótló anyagok területén.
A fejlesztés eredményeként megkezdődik az új technológián alapuló egészségügyi termékek hazai gyártása, és új kutatóhelyeket hoz létre a PREMED Pharma Kft. A két konzorciumi tag kutatómunkája által létrejön egy eredeti magyar szellemi tőkén és innováción alapuló különleges laboratóriumi és orvosi kutató-fejlesztő háttér. Ezáltal a világban is egyedülálló lehetőség születik meg aerogél alapú intelligens szövetpótló anyagok előállítására, azok in vitro és in vivo vizsgálatára, laboratóriumi szintű termelésére, állatkísérletekben történő kipróbálására.
A késztermékek prototípusának kifejlesztése legkorábban 2021-ben érhető el, ugyanis az új, intelligens anyagok kifejlesztése, előállítása, valamint a nélkülözhetetlen állatkísérletek lefolytatása a szükséges vizsgálatok természeténél fogva hosszabb időt vesz igénybe.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 09. 30.
A projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-15-2017-00068

A kedvezményezett neve: PREMED Pharma Kereskedelmi és Kutató-Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: Reométer és elektrospinning készülék beszerzése a PREMED Pharma Kft-nél
A szerződött támogatás összege: 46 899 743 Ft
A támogatás mértéke: 70 %
A projekt tartalmának bemutatása: A PREMED Pharma Kft. projektjének keretében egy reométer és egy elektrospinning készülék beszerzésére került sor. A reométer a vállalkozás fejlesztése alatt álló biomátrixok reológiai tulajdonságait mérő eszköz. A kutatási munka során az újonnan létrehozott anyagok fizikokémiai tulajdonságainak meghatározása, beállítása napi szinten igényli a reológiai mérések elvégzését. A mérési eredmények alapján történnek az anyagelőállítási paraméterek, eljárások módosításai a kívánt eredmény elérése érdekében. Az elektrospinning készülék a biomátrixok elektromos szálhúzással történő előállítását lehetővé tevő készülék. Alapvetően meghatározó a szálhúzás eredményességét befolyásoló környezeti paraméterek beállíthatósága és reprodukálhatósága. A nagy számú és nagy változatosságú, különböző paraméterek között végzett szálképzés lerövidíti a végső anyagminták előállítási idejét és jelentősen javítja a minőségi paramétereket. A saját tulajdonú eszközök beszerzése megszüntette a kutatási tevékenység függését a külső szolgáltatóktól. Időben felgyorsítható lett a kutatás, az igénybe vett szolgáltatások költségei megtakaríthatók, illetve a munkahelyek megőrzésére fordíthatók.
A projekt befejezési dátuma: 2021.07.27.
A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.8-20-2020-01792